Een onhandig ding met de sociale netwerken als Twitter, Facebook en vele anderen is dat je eigenlijk met allemaal moet meedoen en dus met actuele berichten bij de tijd moet houden. De mensen zitten namelijk verdeeld over deze sites. Daarom is het meestal mogelijk om de profielen te koppelen. Korte berichten kan je nu zelfs automatisch over alle vier laten doorgeven, of eventueel nog een nummer vijf, zes, zeven…
Historie
In 2009 schreef ik hier al een artikel over dat al 18.000 keer bezocht is, en dat op Hyves. Nadien maakte ik steeds aanvullingen met de laatste stand van zaken. Naast de technische details gaf ik ook de inzichten over de wenselijkheid ervan, meestal aan de hand van verwijzingen naar andere blogs. Het probleem is nog steeds actueel, dus daarom probeer ik er hier een samenvatting van te maken. En omdat Hyves uit de mode raakt en ik mijn pennenvruchten niet helemaal verloren wil laten gaan. Hoewel, het onderwerp wist nog lang veel mensen daarheen te krijgen. Het is mijn meest bekeken verhaal op internet ooit, maar dat terzijde.
Technische kant
Technische details wil ik nu niet teveel geven, omdat deze steeds veranderen en er bovendien steeds meer combinaties van social media-platformen ontstaan. Op elk platform zitten de instelmogelijkheden wel ergens verstopt achter de keuzeknoppen instellingen, account of het schroevendraaiertje danwel tandwieltje. Facebook en Twitter zijn het meest beschikbaar voor koppeling. Soms wordt al op een basale pagina gevraagd naar de Facebook- of Twitteraccount. Bij het instellen wordt vaak gevraagd of berichten telkens automatisch overgezet moeten worden, meestal met een aan te vinken vakje. Na het antwoord verschijnt meestal een schermpje waarop de te koppelen social media-site vraagt om inlog of als men al ingelogd is meteen om het toestaan van een aantal zaken. Kijk dan zorgvuldig of je alles toestaat of slechts een deel van de mogelijkheden.
Strategie
Een methode van het koppelen kan zijn om telkens een social media-platform te koppelen aan slechts één volgend netwerk met eenrichtingsverkeer, zodat een lange keten ontstaat. Als platformen over en weer berichten overnemen, heb je kans dat een bericht dubbel of nog vaker op platform nummer drie of vier terecht komt. Ze geven immers alle berichten door, ook als ze al vanuit andere richtingen binnen kwamen. Ook is mogelijk om al je social media-sites naar Twitter te laten doorlopen of juist andersom. Dit zijn dus allerlei mogelijkheden los van de vraag of het ook slim is om het zo te doen.
Enige jaren terug hadden velen waaronder ondergetekende, lange reeksen van social media-platformen gekoppeld zodat de Twitter-berichten ook op Hvyes, Linkedin, Facebook en minder bekende sites terecht kwamen. Overigens werkte de koppeling meestal alleen voor korte updates, in geval van Hyves voor de WieWatWaars en niet voor de blogs en andere berichten. Verder worden de updates op Twitter afgekapt tot 140 tekens. Voor Google+ kwam Management Flitter met een applicatie om de Google+berichten met link ingekort op Twitter te laten doorlopen. Zo ontstaat een soort Twit-longer functie, iets dat sommigen gebruiken om langere verhalen te kunnen delen via Twitter.
Elk platform is anders
Al gauw ontstond het inzicht dat een lange berichtenstroom van het ene platform niet in de smaak viel bij de ‘vrienden’ op een ander platform. Sommige Hyves-fans vonden de Twitter-stromen helemaal niets. Wat op het ene platform gewaardeerd wordt, zal op een ander helemaal niet leuk gevonden worden, omdat de groep actieve gebruikers daar anders is. Ook de sfeer kan door de verschillende eigenschappen van de netwerken anders zijn. Op Twitter is een grote stroom onbegrijpelijke ‘tweets’ redelijk normaal, maar daarbuiten zitten mensen er helemaal niet op te wachten. Al verdient het aanbeveling de Twitter-volgers daarmee ook te ontzien.
Ook ontstond het inzicht dat men zakelijk andere berichten zal verspreiden dan privé en dat men deze werelden strikt wilde scheiden. Heel strikt hoefde vervolgens ook weer niet, want tussen de zaken door praat men in het echte leven ook over privé-belevenissen en andersom.
Het mooiste is om voor elk bericht te bekijken welke social media-platformen geschikt zijn en bovendien om het bericht aan te passen voor de betreffende groep volgers. Helaas kost het wel de nodige tijd en aandacht om voor meerdere sites hier goed over na te denken en er bovendien niet een te vergeten.
Ook scheelt het als de doorsluizer op alle platformen over hetzelfde wil schrijven. Dan nog zullen veel deskundigen het koppelen ontraden en adviseren elk kanaal apart aandacht te geven of er bij tijdgebrek liever niets te doen. De eigen naam claimen op een nieuw platform en een beleefde verwijzing naar de andere kanalen en eigen site maken, lijkt me in het laatste geval nog beter.
Toch automatiseren?
Het kan dus handig zijn om toch wat te automatisch koppelen. Behalve met Twitter en Facebook zou men ook mee moeten doen aan Linkedin, YouTube en opkomers Google+, Tumblr, Pinterest, enzovoorts (of een oud netwerk in ere houden, tot voor kort Hyves bijvoorbeeld). Voor wie eigenlijk al te druk is voor alleen maar Facebook of Twitter, is automatisch doorposten naar de overigen te overwegen. Bij automatisch doorsluizen van berichten is het waarschijnlijk verstandig om dagelijks maar een paar berichten te doen of nog minder. Of alles op Twitter te spuien, maar dat kan op een actieve dag op het andere netwerk al irritant zijn. Vervelend is ook om op Twitter te lezen dat iemand een foto heeft geupload, maar welke is niet te lezen, laat staan te zien. Klikken we dus niet door met tientallen andere tweets nog te lezen.
Vaak kan men per bericht aangeven of een bericht aan Twitter of Facebook doorgegeven moet worden, met of zonder onhandige codes als #fb of #t. Helaas moet men maar afwachten hoe zo’n bericht er op een ander platform uit komt te zien, maar met experimenteren kom je er wel achter welke combinaties werken. Het effect is echter geen garantie voor de toekomst, want voortdurend passen alle social media de mechanismen van het koppelen aan. De ontvangende sites proberen er nu voor te waken dat automatische berichten van elders de beleving omlaag halen. Linkedin laat bijvoorbeeld nu de Twitter-berichten niet meer op zijn tijdlijn toe, maar geeft gebruikers wel de mogelijkheid de Linkedin-berichten op Twitter te delen, maar helaas komt dan slechts de titel met link door.
Widgets
Een andere vorm van koppelen is die tussen social media en gewone websites. Daarvoor zijn widgets beschikbaar die bijvoorbeeld de laatste tweets of de berichtjes van een ander platform laten zien.
Groepen
De koppelingsmogelijkheden gaan overigens nog steeds aan de groepen op de verschillende platformen voorbij. Dan moeten beheerders toch aan het knippen en plakken. Vanuit een groep kan je vaak wel berichten laten verschijnen op de bijbehorende privé-account.
Besluit
Het al of niet koppelen met steeds weer nieuwe platformen en toenemende mogelijkheden zal de liefhebbers van de social media wel bezighouden en voor de haters een reden zijn om er maar helemaal niet aan te doen. Het oude blog met de diverse toevoegingen was te lezen op Hyves (zoals eerder gemeld).