Hyves in gevarenzone

Sommigen zijn blij dat het met Hyves achteruitloopt. Ze zien social media als asociaal randverschijnsel, dus als er eentje omvalt is dat een goed begin van hun einde. Sommigen zien Hyves als kinderachtig of in handen gevallen van een concern dat nog rechtser is dan de VVD en PVV bij elkaar. Anderen zweren bij Facebook, Twitter of Google+. Hiertegenover betreuren liefhebbers de achteruitgang en zijn er al diverse groepen begonnen om Hyves te redden. Hyves is toch een deel van onze cultuur geworden – Nederlands product bovendien – waar menigeen mooie dingen op het internet liet zien en plezier aan beleefde.

Volg de ontwikkelingen
Met dit blog probeer ik de verwikkelingen rond het platform Hyves te volgen. Via de reacties worden toekomstige ontwikkelingen bijgehouden. Iedereen is welkom bijdragen leveren. Zelf geef ik graag links in plaats van alles opnieuw te schrijven.

Wat is er aan de hand? 
Het is voor velen minder tijdrovend om alleen nog maar Facebook bij te houden, waar men de meeste vrienden heeft, bovendien wereldwijd. Is Hyves geëxplodeerd met vorig jaar de meeste leden, meer dan 10 miljoen accounts in Nederland? Daar zitten de nodige loze accounts bij, maar dat kwam eigenlijk goed uit om niet nog veel meer reclames en verzoeken in je inbox te vinden en in de overzichten wie er vriendje werden van elkaar plus hun updates van hun bezigheden van uur tot uur. Dan zijn Facebook en Twitter straks ook aan de beurt. Wellicht zijn veel profielen en groepen weinig uitnodigend tot lezen of kijken. Het is de kunst bezoekers je nieuws te laten lezen/bekijken/luisteren voor ze er erg in hebben, hen te verleiden zeg maar. Sommigen zien de eigenaar van Hyves als bron van ellende: het concern zou gebruikers slechts willen inlijven als abonnee van het TMG-nieuws, willen verdienen aan games, zich stilletjes willen terugtrekken uit een verliesgevende aankoop of de social media niet begrijpen als uitgever van papieren tijdschriften.

Ongeruste gebruikers
Intussen beginnen ook trouwe Hyvers zich zorgen te maken. Ze verenigen zich in groepen alshyvesunited.hyves.nlblijf-bij.hyves.nl en steun-aan.hyves.nl vanwaar een petitie is gestarthttp://www.petities24.com/hyves_petitie om een actie te noemen. Het ongenoegen leeft zelfs bij beheerders van groepen, lees http://www.petities24.com/a/41597. Ze zien hun inspanningen zinloos worden, of ze nu graag doorgaan of juist stoppen (stilletjes verwaarlozen of daadwerkelijk opheffen, wat niet zomaar gaat).

Een mix van media
Persoonlijk zie ik Hyves graag in mooie mix van social media. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen en trekt bijpassende bezoekers. Zelf probeer ik op Hyves te publiceren of linken wat ik ook elders doe, zolang het voor de lezers op Hyves ook interessant is. Voor groepen met afnemende interesse lijkt het me slim om met de groep ook op Facebook en Google+ te gaan, naast Hyves met Twitter als doorgeefluik. Op Hyves kan men goed artikelen (blogs) schrijven via de blog-optie. Daar kunnen mensen goed reageren en je kan zien hoeveel bezoekers je artikel krijgt. Verder kan je een blog tegelijk in meer groepen op Hyves publiceren. Vanaf Twitter en andere social media probeer ik bezoekers te trekken via een link. Ik blijf Hyves dus nog even trouw als blogger (columnist/schrijver), al zien WordPress en Blogger er professioneler uit met nog meer mogelijkheden.

Don’t ask what your country can do for you, but ask what you can do for your country –
President Kennedy – Vraag dus wat je zelf voor Hyves kan doen.
* Beheer je groepen en heb je geen tijd of zin meer? Vraag om nieuwe beheerders, liefst meer dan een. Dat kan hier of bij Hyves-groepen die zich inzetten voor Hyves; en op http://hyves-beheerder.hyves.nl de Beheerders-Hyve.
Ben je beheerder van een Hyves-groep en wil je dat blijven? Maak reclame voor nieuwe berichten, foto’s en gadgets op andere social media, in andere Hyves-groepen en je eigen profiel. Wist je dat je een blog zowel op je eigen profiel kan zetten als ook in drie groepen? Dat kan ook met bestaande blogs, die je bovendien in een meer levende groep kan overzetten. Dat geeft meteen meldingen op de tijdlijn van Hyves Home. Ken je mooie groepen op Hyves waar niets meer gedaan wordt? Zet er gewoon zelf nieuwe dingen op en respecteer er enkele goede berichten of foto’s (als dat kan als lid of nieuwkomer in de groep).
* Werk aan je talenten als schrijver, journalist, redacteur en webmaster om nog betere verhalen, plaatjes, pimps en video’s op Hyves te zetten. Mooi en vlot geschreven berichten met mooie plaatjes eruit nodigen uit om te lezen. Er zijn overal op internet wel artikelen te vinden over het schrijven, goed fotograferen, bijwerken van profielen en beheren van groepen. Zoek eens uit wat je met Hyves zelf nog meer kunt doen, want we willen tenslotte Hyves weer tot grote hoogten brengen.
* Zijn er weinig bekenden meer actief op Hvyes? Zoek gewoon nieuwe vrienden op Hyves, die bijvoorbeeld dezelfde interesses hebben en het daar veel over hebben. Zoek eens op trefwoorden, dan vindt je vast mooie groepen en personen die met deze interesse bezig zijn. Een game spelen is ook een manier om nieuwe vrienden te maken, je leest vanzelf wat ze meer doen. Nadeel, dan kost het gamen nog meer tijd;-)
* Ook andere social media hebben last van het verschijnsel dat men er weinig doet en het er een spookdorp lijkt. Op het nieuwe Google+ praten de liefhebbers elkaar ook moed in om door te blijven gaan. Intussen hebben ze er velen contact met mensen die ze eerder niet kenden. Kan dus ook met Hyves, waar velen beter mee vertrouwd zijn van enkele jaren geleden.
* Vergeet niet de petitie te ondertekenen!

Hyvers over Hyves:

http://hyvesunited.hyves.nl
http://blijf-bij.hyves.nl/
http://steun-aan.hyves.nl/
* Petitie24: http://www.petities24.com/hyves_petitie

Dit blog is ook gepubliceerd op Webweider Hyves.

Advertentie

Over Webweider

Ik schrijf op mijn webweiden veel over de veehouderij en runderrassen, (roze) cultuur, internet en social media, non profit-groepen, Renkum, Wageningen, en stad van opgroeien Schagen. Vanaf mijn webweiden staan veel hekken open naar andermans sites…
Dit bericht werd geplaatst in organisaties, Social media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hyves in gevarenzone

  1. Webweider zegt:

    Enquête studenten Wageningen
    Het rapport over het gebruik mobiel en/of social media door studenten van Wageningen Universiteit en Researchcentrum legt bedreiging van Hyves bloot: http://t.co/RcJ6VkV2
    Nog maar 4% van de eerstejaars studenten in Wageningen gebruiken Hyves, maar wel 90% voor Facebook, 22% Linkedin en 18% Twitter. Als de studenten de trend zetten, ziet het er slecht uit voor de toekomst van Hyves. Overigens ziet Hyves de studenten niet meer als doelgroep, wel jonge tieners, lager opgeleiden en ouderen of schrikt zo’n benoeming van de doelgroepen nog meer gebruikers af?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s