De gemiddelde Facebook-gebruiker krijgt per dag al meer dan 1.500 berichten (dat Facebook zelf al voor een deel wegfiltert). Dus weinig kans dat jouw berichtje over een bepaald onderwerp de geïnteresseerden bereikt; dat jouw nieuws opvalt in de grote brei. Maar je kan de kans vergroten dat een bericht bij de goede personen terecht komt.
Je kan voor je onderwerp (bedrijf, ideaal, hobby…) aparte ‘pagina’s’, groepen, interesselijsten, vriendenlijsten en evenementen beginnen op Facebook. Handig als je voor je club of hobby iets wil doen op Facebook naast je persoonlijk profiel. Andersom kan je zelf zo ook het nieuws per onderwerp teruglezen in plaats van je overleveren aan de brei van de algemene tijdlijn van Facebook.
* Een ‘pagina‘ is geschikt om openbaar informatie te delen over een onderwerp. Mensen die de pagina liken (‘leuk vinden’) hebben er interesse in. Soms zullen ze die berichten (foto’s, links,…) zelfs delen naar hun eigen achterban; zo bereik je langzaamaan meer mensen buiten je huidige Facebook-vrienden. Berichten van je leuk-vinders komen helaas met een enkel regeltje in een apart boxje op je pagina te staan in plaats van voluit. Dat stimuleert niet tot lezen ervan of onderlinge discussie.
* Groepen (community’s) zijn meer bedoeld om onderling discussies te voeren. De groep kan besloten of openbaar zijn. Berichten van de leden komen voluit op de tijdlijn te staan. In een besloten groep zullen mensen gemakkelijker iets durven zeggen. Naar buiten toe maak je weinig reclame als er van buitenaf niets te lezen is. Ideaal voor onderlinge discussies dus. En dan hoef je als beheerder niet in je eentje steeds voor al nieuws te zorgen. Als een groep besloten is, dan moet die niet zomaar op openbaar gezet worden. Mensen hebben er immers in vertrouwen berichten en meningen gepost. Zelfs het lidmaatschap op zich kunnen ze als vertrouwelijk opvatten.
* In interesselijsten kan je pagina’s, groepen en personen over een onderwerp verzamelen en zo al het nieuws over dat onderwerp volgen. Qua personen zou ik er dan alleen accounts instoppen die hun zaak/onderwerp als ‘persoonlijk’ account presenteren in plaats van (of naast) pagina of groep. Je kan de lijst wel of niet openbaar maken, zodat anderen de lijst kunnen volgen. Overigens kan niemand er wat opzetten, wel indirect door iets op een pagina te schrijven die op deze lijst staat.
* In vriendenlijsten kan je je Facebook-vrienden verzamelen waarvan je denkt dat ze interesse hebben in een bepaald onderwerp. Je kan berichten over dat onderwerp alleen voor hen leesbaar maken in plaats van al je vrienden. Je andere vrienden worden zo bespaard voor voor hen minder interessant nieuws. Andersom zijn in de tijdlijn van deze vriendenlijst wel hun berichten lezen, maar die zullen vaak over andere onderwerpen gaan.
* Evenement lijkt op ‘pagina’, maar dan met een speciale datum. Ook kunnen mensen aangeven of ze meedoen, misschien of niet. Bovendien komen hun berichten volledig op de tijdlijn te staan. Een evenement kan ook vanuit een pagina of groep aangemaakt worden.
* Een ‘Persoonlijk account‘ voor je onderwerp. Die kan ook je pagina of groep beheren. Nadeel is dat je dan steeds moet in- en uitloggen als je ook een echt persoonlijk account hebt of meer onderwerpen als Facebook-account. Officieel mag het ook niet van Facebook, wat vroeg of laat tot gedoe kan lijden. Het beheer van pagina’s en groepen kan prima vanuit je persoonlijk account, ook als je er een heleboel pagina’s of groepen hebt. Als je van iemand anders een bericht wil delen, kan je kiezen of je dat persoonlijk doet, in een groep of als ‘pagina’. Vervolgens kan de gewenste groep of pagina gekozen worden. Dat kan vervolgens weer ‘openbaar’, voor vrienden of een selectie van vriendenlijsten.
Het succes van je initiatieven zal blijken in de vorm van vind-ik-leuks (likes), bijdragen en reacties. Regelmatig iets nieuws publiceren daarin leidt niet alleen tot reacties maar ook nieuwe volgers. Meer of minder volgers krijgen het onder ogen en zullen er misschien iets mee doen. Vaak is de groei in het begin traag, omdat een klein clubje volgers nog maar weinig uitstraling geeft buiten je vriendenkring. Zelf heb ik op Facebook en elders groepen/pagina’s met enkele honderden leden, soms zelfs meer dan duizend, maar ook die onder de twintig blijven hangen.
Er zijn inderdaad enorm veel mogelijkheden en de kunst is om de juiste mogelijkheden uit te kiezen en ze dan ook nog een effectief te benutten. Daar slaagt helaas lang niet ieder bedrijf in.
Bart Rietjens
Gonect