Onderstaand blog schreef ik voor Kolfvereniging het Vechthuis in Utrecht. In plaats van kolf kan je denken aan een andere club of interesse, al moet je dan allerlei zaken mee vertalen natuurlijk.
Social media voor de kolfsport Er zijn allerlei redenen om het kolfpel bekender te willen maken. Op de lange duur is het plezierig nieuwe spelers te vinden om tegen te spelen of om de onkosten van de baan te delen. Ook is het prettig als je vrienden en bekenden nog iets van je avonturen rondom de kolfbaan begrijpen. Verder is de sport toch een stukje cultureel erfgoed, dat vooral in levende vorm het mooiste is om te behouden. Wie actief is op de social media, heeft een mooie kans om de kolfsport bekender te maken. Hoe? Gewoon over je eigen belevenissen over kolf vertellen of die van je vrienden te delen. Je verbeteringen in het spel, een overwinning, een gezellige avond, bevordering tot een hogere klasse of een foto van de kolfbaan, alles kan interessant zijn.
Voor wie nog niet weet wat op de social media te moeten doen: vertel over de kolfsport! Eigen ervaringen zijn het mooiste. Het zal je vrienden en bekenden op de social media het meeste aanspreken, maar berichten van anderen delen kan dus ook. Je contacten op de social media krijgen al een melding als je iets leuk vindt, respecteert of doortwittert. Vaak kan je een bericht gemakkelijk op je eigen profiel of tijdlijn overnemen. De meeste mensen vinden het geweldig als je hun berichten of foto’s daarvoor de moeite waard vindt. Uiteraard is bronvermelding belangrijk, maar dat gebeurt meestal vanzelf op de social media.
Ook Kolfvereniging Het Vechthuis besteedt aandacht aan kolf elders en in het verleden. Een groot deel van vooral de jongere mensen in Nederland is actief op de social media. Misschien is het jammer dat die aandacht soms ten koste gaat van andere vormen van informatie of het beleven in de echte wereld. Maar wie de jongeren wil bereiken, kan beter zorgen ook zichtbaar te zijn op de social media, het liefst met mooie plaatjes en berichten.
Twitter lijkt met 140 tekens soms kort door de bocht, maar is heel geschikt om links te maken naar langere berichten elders op internet. Dan blijft er genoeg ruimte over voor een goede verwijzende zin. Twitter wordt door de media scherp in de gaten gehouden om het laatste nieuws in het eigen blad of uitzending over te nemen. Grote organisaties gebruiken Twitter wel om het sentiment in de samenleving te peilen. Als trefwoord is binnen Twitter #kolfsport of #kolfspel geschikt, want bij kolf/kolven denken velen aan babyvoeding of aan mensen die zo heten.
Facebook laat wat meer ruimte om ter plekke langere berichten te schrijven of om foto’s te laten zien. Ook links blijven er mogelijk, sterker nog, de lezer krijgt al een preview te zien. Hier delen de gebruikers hun berichten vooral met hun vrienden en de min of meer verre kennissen. Berichten krijgen er eerder een persoonlijk tintje en mensen luisteren liever naar vrienden dan officiële organisaties of anonieme bronnen.
Linkedin is voor de zakelijke gebruiker interessant, bijvoorbeeld overheden, sponsors en bestuursleden van verenigingen of stichtingen. Veertigers tot zestigers maken ook hier eerder een profiel aan dan op Facebook of Twitter.
YouTube is een mooie aanvulling van de voorgaande platformen. Er zijn diverse mooie filmpjes geplaatst, met name door Do Smit op: www.youtube.com/watch?v=eNIcYhPo_8Q&list=PLtWy97p8jJAmKF0QeL5Bqz6AMj3JrTDFn.
Andere platformen op de social media hebben vaak ook enthousiaste gebruikers, al is hun aantal wel kleiner, maar wie weet worden ze in de toekomst ook groot. Wie er actief is, kan er alvast de eerste zaadjes voor de kolfsport zaaien. Kanshebbers zijn onder andere Google+, Tumbler, Pinterest, Instagram en Groupon. Ook Hyves wordt door liefhebbers nog in ere gehouden (in 2013 opgeheven), al hoort dat platform zelf eigenlijk ook al tot het culturele erfgoed. En het is het juist onder kinderen en tieners nog populair.
Wie iets zoekt om te retweeten, leuk of interessant te vinden kan terecht op de profielen van Kolfvereniging Het Vechthuis. Die zijn via de volgende links te vinden:
- * Twitter https://twitter.com/kolfvechthuis;
- * Facebook https://www.facebook.com/KolfVechthuis;
- * Linkedin http://www.linkedin.com/groups/Kolfvereniging-Het-Vechthuis-4614284.
Berichten over de kolfsport zijn natuurlijk ook te vinden op de sites van de Kolfbond en de aangesloten verenigingen. Meestal moet men dan zelf de linkjes leggen. Daarvoor kunnen de internetadressen (URL’s) in de adresbalk van de browser gebruikt worden boven de pagina’s van de te delen berichten. Met knippen en plakken kunnen die zo in de berichten op Twitter, Facebook of een ander platform gebruikt worden.
Behalve berichten, foto’s of video’s delen, is lid worden van groepen over kolf een manier om je interesse te delen. Dat is ook te zien voor je vrienden of volgers, afhankelijk van de instellingen voor je account. En verder kan je je vrienden of hoe je contacten ook heten op betreffend platform, uitnodigen om lid te worden of om aan evenementen van betreffende club mee te doen. Dat lid worden of meedoen is overigens vrijblijvend, want het heeft alleen betekenis binnen het betreffende social media-platform.
Natuurlijk hoef je niet alles uit de kast te halen om de kolfsport te promoten. Overdaad schaadt! Vrienden en volgers hebben meestal interesse in van alles wat. Teveel berichten over een onderwerp vinden ze eerder vervelend. Het is de kunst om het af te wisselen met je andere nieuws. Wie wel veel interesse in kolf krijgt, zal zelf lid worden van de groepen of pagina’s op de social media en je dankbaar zijn dat je de weg gewezen hebt.
Kees Ruyter