Tel je zegeningen

Een tip voor actieve mensen op de social media is om het aantal leden of contacten op het einde van het jaar te tellen van de groepen en profielen. Dan kan later de groei gevolgd worden. Behalve nuttig om eventueel de koers bij te stellen is het ook leuk om te zien hoe de inspanningen op internet leiden tot interesse. Zelf tel ik nog vaker, afhankelijk van de groep eens per kwartaal of half jaar.

Uiteraard is kwaliteit en echte uitwisseling van gedachten belangrijker dan het hoogste aantal bezoekers. Een actieve groep of pagina leidt bijna vanzelf tot meer volgers. Reacties en eigen bijdragen aan de groep zijn nog mooier dan aantallen bezoekers of leden. Maar ook die kunnen geteld worden, net als bezoekcijfers per artikel op sommige media. Voor het volgen van de onderdelen van een social media-profiel of groep biedt Hyves zelfs meer cijfermateriaal dan Linkedin of Twitter. En met WordPress zit de gebruiker ook wel goed, dat geeft een statistiek-grafiekje bovenaan de bladzijde in de vorm van puntjes of staafjes, afhandelijk van het bezoek op die dag. Grote marketingafdelingen doen er goed aan per dag te monitoren, maar dat zal voor kleine groepen of bedrijven het doel voorbijschieten. Er bestaan ook statistische programma’s die vele cijfers geven als bezoekduur, doorklikrate, van welke sites bezoekers komen en naar welke ze weer verder gaan, al of niet op de eigen site en alles per periode. Maar met enkele simpele cijfers weet je ook al meer dan niets.

Ook geven sommige social media zelf enig verder inzicht dan het aantal volgers, vaak te vinden op aparte pagina’s met ‘stats’ of ze staan bij elk artikel. Sinds enkele maanden geeft ook Facebook van groepen en ‘pagina’s’ de kijkcijfers van de berichten of de hele ‘pagina’. Ik schrijf pagina hier met aanhalingstekens, omdat Facebook dit als term gebruikt voor profielen over een bepaald onderwerp.

Ook zijn er sites die van meer social media-sites de resultaten bij elkaar optellen en daarbij ook trachten te bepalen hoe reactief de lezers zijn. Een voorbeeld is Klout.com, dat helaas niet vertelt met welke formules de aantallen volgers/vrienden, lezers en reacties opgeteld worden. Het geeft weer wel de reacties op recente en populairste tweets en berichten op andere sites.

Kees Ruyter

Advertentie

Over Webweider

Ik schrijf op mijn webweiden veel over de veehouderij en runderrassen, (roze) cultuur, internet en social media, non profit-groepen, Renkum, Wageningen, en stad van opgroeien Schagen. Vanaf mijn webweiden staan veel hekken open naar andermans sites…
Dit bericht werd geplaatst in organisaties, Social media, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s