Boekpresentatie Sjirk Gerritsma druk bezocht

Portret van Sjirk Gerritsma met rode sjaal voor het gebalkte op zijn zolder met zijn verjaardag in 2008.Een bijna volle tribune bezoekers van de openbare bibliotheek in Wageningen luisterden ademloos naar acht sprekers over  schrijver/dichter Sjirk om zo samen postuum stil te staan bij zijn werk. Onder de sprekers – de meesten lazen tevens voor uit zijn werk -ook ceremoniemeester Sjaak van de bibliotheek en Sjirk zelf! Een bandopname waarop hij uit zijn werk voorlas van 15 jaar geleden bleek bewaard te zijn gebleven. Andere sprekers/voorlezers waren Loet, Wijnand, Laurens, Anneke, Henny en ondergetekende. Verschillende personen bleken mappen vol kopieën uit zijn werk zorgvuldig bewaard te hebben en lazen eruit voor. Zijn werk is gelukkig niet verloren gegaan; het is immers niet gekomen tot een uitgave door een grote uitgever. Sjirk hield trouw contact met kunstenaars en literatuurliefhebbers in in zijn stad, net als met zijn directe buren en zijn verre familie. In Wageningen was hij dan ook een bekende verschijning op straat die op weerbarstige wijze de maatschappij een spiegel voorhield. Toen vaak in grotere gedachtesprongen dan de toehoorders konden volgen.

De poster voor de boekpresentatie in de openbare bibliotheek met het teken van ierland en het logo van de biep zelf: bblthk.Sjirk was katholieker dan de paus, zo zei een spreker. Het geloof speelde een grote rol in zijn werk, zij het niet volgens de leer van officiële kerken. Zich conformeren aan groepen was zo wie zo niet Sjirk zijn ding. Hij heeft zijn best gedaan om te leven in gemeenschappen van de Franciscanen en van de Emmaus voor hij in Wageningen kwam wonen, eerst met een vriend, later met onderhuurders. Zelf las ik met Anneke een interview met hem voor uit het Roze Bericht, waaraan hij meer dan 20 jaar meewerkte als columnist. Ook hielp hij bij de verzending van het blad: in enveloppen stoppen, frankeren, adresstikkers plakken en bezorgen. De grote verrassing was Sjirk zelf, hij las postuum voor via de bandopname. Na afloop bleven gasten nog lang napraten en de stapels van zijn boeken “25 jaar poëzie” en “In Ierland ben ik niet flauwgevallen” slonken zienderogen. Een waardige presentie van Sjirks werk is gegeven.

De aankondiging van de boekpresentatie met meer over Sjirks leven.  http://www.bblthk.nl/agenda/1174/sjirk-gerritsma-1946-2012/

Advertentie

Over Webweider

Ik schrijf op mijn webweiden veel over de veehouderij en runderrassen, (roze) cultuur, internet en social media, non profit-groepen, Renkum, Wageningen, en stad van opgroeien Schagen. Vanaf mijn webweiden staan veel hekken open naar andermans sites…
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, Uncategorized, Wageningen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s